6 / 11 / 2019

Nieuw maaltijdconcept patiënten JBZ Den Bosch

Op 23 oktober jl. heeft de oplevering van de nieuwbouw keuken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch plaatsgevonden. Op de begane grond van het ziekenhuis is op een meer centrale locatie de nieuwe keuken gerealiseerd. Dit om de ‘loopafstanden’ te verkleinen.

JBZ en Sodexo Food Services hebben in 2017 een proef gedaan in een klein gedeelte van het ziekenhuis met een nieuw concept, dat inhoudt dat patiënten meer regie houden met betrekking tot het tijdstip waarop zij eten en wat zij eten. Patiënten kunnen contact opnemen met het Maaltijd Adviescentrum waar deskundige medewerkers de dieetwensen/-eisen en eetgeschiedenis van de patiënt in kunnen zien en op basis daarvan een maaltijd naar wens kunnen  bereiden. Deze maaltijd wordt dan op het gewenste tijdstip geserveerd. Dit concept bespaart ca. 30 procent op de voedsel verspilling. Tegen betaling kan ook voor familieleden een maaltijd worden besteld. Op deze wijze wordt een culinaire ervaring gecreëerd voor zowel patiënt als bezoeker.

Er is door Swebru een ontwerp gemaakt voor de gebouw- en keukeninstallatie en hierbij is bijzondere aandacht besteed aan duurzaamheid, beheer en betrouwbaarheid.

De ventilatie in de keuken is voorzien van een vraaggestuurd ventilatiesysteem van de firma Halton. Door de warmteterugwinning en bijzondere luchtfiltering heerst in deze ruimte altijd een uitstekend binnenklimaat en wordt geurhinder en vervuiling voorkomen.