20 / 10 / 2014

Eerste handeling SWA Gelderakkers

Maandag 6 oktober jl. ging letterlijk de eerste schop de grond in voor de start bouw van de Samenwijsaccommodatie Gelderakkers in Hilvarenbeek. De leerlingen van basisschool De Driehoek en kinderopvang Mikz zetten samen de eerste schop in de grond voor de bouw van hun nieuwe school.

Bron: Leystromen
Bijna 300 kinderen zetten de eerste schop in de grond voor de bouw van de Samenwijsaccommodatie (SWA) Gelderakkers in Hilvarenbeek. De kinderen zijn leerlingen van de basisschool De Driehoek en kinderen van kinderopvang MIKZ. Zij gaan gebruikmaken van het gebouw als het klaar is. Als alles volgens planning verloopt, wordt het nieuwe gebouw voor de herfstvakantie 2015 opgeleverd.

“5, 4, 3, 2, 1… Start!” De kinderen beginnen tegelijk te graven. Het is een vrolijk gezicht tijdens de feestelijke aftrap van de start van de bouw. De kinderen scheppen zand in kruiwagens en kiepen deze leeg op een berg zand. Samen helpen zij de aannemer met het graven van de bouwput. Ze zijn onder de indruk van de graafmachine die even later ook nog komt helpen.

Maatschappelijke investering

Bestuurder Roland Marx van Leystromen is er trots op dat de SWA er uiteindelijk komt. “De nieuwbouwplannen zijn de afgelopen jaren om verschillende redenen vertraagd. Na een positieve uitspraak van de Raad van State vlak voor de zomervakantie konden we definitief opdracht verlenen aan de aannemer.”
Het bouwen van dit soort accommodaties is geen kerntaak van Leystromen. “Desondanks zijn wij er trots op dat wij Hilvarenbeek kunnen voorzien van dit prachtige nieuwe gebouw in Gelderakkers. We zien het als een mooie maatschappelijke investering”, aldus Marx. Naast de SWA bouwt Leystromen nog eens 13 sociale huurwoningen.

Bewust omgaan met energie

In het nieuwe gebouw wordt bewust omgegaan met energie. Zo is er een gesloten koud-warmte opslagsysteem. Ruim 90 slangen die bijna 100 meter diep in de grond zitten zijn gevuld met een vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte of koelte van de bodem in zich op, waarmee het gebouw verwarmd of gekoeld kan worden.
Daarnaast voldoet de SWA Gelderakkers aan het zogenaamde Frisse Scholen-concept van de Rijksoverheid. Er is in de nieuwe school extra aandacht om het binnenmilieu te verbeteren.