24 / 3 / 2021

Energieneutrale Wilhelminaschool in Woerden in ontwikkeling

De nieuwbouw van de energieneutrale Wilhelminaschool in Woerden zal naar verwachting eind 2021 in uitvoering gaan.

Voor dit onderwijsgebouw met stevige ambities op het gebied van duurzaamheid, maakt Sweegers en de Bruijn het installatietechnisch ontwerp. Henno Westeneng van Arcom architecten heeft voor deze school een compact gebouw ontworpen, met een heldere structuur, gebruikmakend van natuurlijke materialen. Leuk aan het ontwerp is het buitenlokaal, met uitzicht over het water.

Het energieconcept gaat uit van een duurzaam en klimaatadaptief ontwerp; zo wordt het schuin oplopende dak voorzien van mossedum wat het regenwater langer vasthoudt en positief bijdraagt aan het binnenklimaat. Retentie van water vindt ook plaats doordat in het maaiveld grote bakken worden opgenomen, waarin regenwater wordt opgevangen. Dat wordt onder meer gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het besproeien van de beplanting.

Sweegers en de Bruijn is blij dat steeds meer opdrachtgevers de weg weten te vinden naar onze adviseurs, die creatief meedenken in ontwerpprocessen, en het daadwerkelijk realiseren van energieneutraliteit mede mogelijk maken.

(fotomateriaal van Arcom architecten)