Huis van de Stad in Rijswijk opgeleverd!

Sweegers en de Bruijn feliciteert de nieuwe bewoners van het Huis van de Stad met de oplevering van hun nieuwe huisvesting. Trias, Centrum voor de Kunsten is de eerste bewoner van het ‘oude stadhuis’ van Rijswijk. Na Trias komen de Bibliotheek aan de Vliet, Welzijn Rijswijk en de Gemeente Rijswijk later in het pand te ‘wonen’. De vraag aan het ontwerpteam was om het “oude stadhuis” te revitaliseren tot een dynamisch gebouw met een hoge mate van comfort en een maximale reductie van energieverbruik en CO2-emissie.

Om dit mogelijk te maken heeft het “oude” stadhuis een grootschalige revitalisatie ondergaan. Een echte eyecatcher is het atrium dat is gecreëerd door de overkapping van de oude binnentuin in combinatie met de doorbraak tussen de kelder en de begane grond. Hierdoor is een multifunctionele ontmoetingsruimte ontstaan met veel ruimte, licht en kwaliteit. Bijzonder trots zijn wij op het feit dat het gelukt is om het “oude stadhuis” gasloos te maken en te transformeren naar een energetisch modern gebouw dat voldoet aan de BENG-normen. Naast een thermische upgrade van de gebouwschil is gekozen voor de toepassing van bodemenergie en warmtepompen, een elektrische piekketel, PV-panelen geïntegreerd in de glazen atrium-overkapping en een uitgekiend en efficiënt ontwerp van de luchtbehandelings- en klimaatinstallaties. Daarbij is gekozen voor de toepassing van hybride klimaateilanden die een hoge mate van efficiency combineren met sterke energetische prestaties.

De onderste 2 bouwlagen worden nu in gebruik genomen terwijl de bovenste 3 bouwlagen hun transformatie ondergaan. Als alles gereed is, dan zal ook de gemeente weer terugkeren in hun gebouw en vormt het Huis van de Stad DE centrale ontmoetingsplaats voor alle bewoners van Rijswijk.