13 / 5 / 2020

Nieuwbouw onderwijscampus Universiteit Groningen

RUG selecteert KAAN Architecten en Sweegers en de Bruijn voor ontwerp Onderwijscentrum op Healthy Ageing Campus

Het gebied rondom de Antonius Deusinglaan, de noordentree van de Healthy Ageing Campus in Groningen, verandert de komende jaren in een aantrekkelijke stadscampus. Het eerste bouwproject van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op die plek is het realiseren van een nieuw onderwijscentrum voor de faculteiten Medische Wetenschappen en Science & Engineering (met name de Farmacie-opleidingen). Onlangs zijn KAAN Architecten en Sweegers en de Bruijn geselecteerd voor het ontwerp van dit onderwijscentrum. Zij werken de komende periode hun ontwerpconcept verder uit. Tevens zullen de RUG en het UMCG dit kalenderjaar starten met diverse voorbereidende werkzaamheden om het terrein bouwrijp te maken.

Het nieuwe onderwijsgebouw van zo’n 11.000 m² verrijst naast het ERIBA-gebouw, in de buurt van het nieuwe Protonentherapiecentrum van het UMCG. Het fungeert als nieuw entreegebouw voor de campus vanuit de binnenstad van Groningen en bevat onder andere collegezalen en projectruimten van verschillende afmetingen, een studielandschap, een food court en een overdekte fietsenstalling. Bovendien komen er flexwerkplekken, die docenten tussen lesuren kunnen gebruiken. In het onderwijscentrum is ruimte voor zo’n 2.000 medewerkers en studenten en het vervangt de oude onderwijsruimten aan de Antonius Deusinglaan 2.

Grote wens van RUG en UMCG
Het realiseren van het nieuwe duurzame onderwijscentrum is volgens Hans Biemans, lid College van Bestuur van de RUG, al jaren een grote wens van de RUG en het UMCG. Het is een belangrijke eerste stap in de vernieuwing van de noordentree van de Healthy Ageing Campus: “Al het onderwijs is nu nog verspreid over meerdere plekken, in soms gedateerde gebouwen. Dit kunnen we straks op een duurzame wijze samenbrengen op één locatie. We kunnen nieuwe faciliteiten voor innovatief en kleinschalig onderwijs in gebruik gaan nemen en geven de campus echt een gezicht naar de stad.”

Ook het UMCG is blij met deze ontwikkeling. Henk Snapper, Raad van Bestuur van het UMCG, vult aan: “Als UMCG willen we innoveren en excelleren. We zijn dan ook trots om deze levendige plek op de noordpunt van de Healthy Ageing Campus te mogen realiseren. Naast onderzoek en onderwijs komen er ook diverse horecavoorzieningen. Dit onderwijscentrum is één van de vele grootschalige bouwprogramma’s die we de komende jaren gaan realiseren.