Onze Specialist Brandveiligheid Rens Dammers helpt je uit de brand

Rens Dammers is in december 2022 begonnen bij Sweegers en de Bruijn als senior projectleider. Een nieuwe uitdaging, na 15 jaar werkzaam te zijn geweest bij een andere organisatie.
In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om te klussen en om in de tuin bezig te zijn, zo nu en dan op een tweewieler te stappen (racefiets en motor) en ben ik fervent autosport- en Nurburging fan. Daarnaast breng ik graag tijd door met mijn gezin en vrienden.

Historie
In mijn werkzame leven heb ik enkele werkgevers gehad, na in 1993 aan de dienstplicht voldaan te hebben, ben ik als elektromonteur begonnen bij Pruvato elektrotechniek. Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het installeren van elektro-, (brand)beveiligings- en CCTV installaties. Na 15 jaar met veel plezier in de buitendienst gewerkt te hebben, wilde ik wel een keer wat anders en ben ik elders begonnen in de functie werkvoorbereider. Bij deze werkgever ben ik doorgegroeid tot projectleider elektrotechniek. Deze werkgever heeft mij de kans gegeven om te groeien in het installatietechnische deel van brandveiligheid, dit door het volgen van allerlei cursussen, waaronder projecteringsdeskundige brandmeld- en ontruimingsinstallaties.
Tijdens het volgen van deze cursussen kwam ik er al vrij snel achter dat ik de gehele regelgeving met betrekking tot brandmelding wel erg interessant vond, en ben ik me daar verder in gaan verdiepen.

Waarom Sweegers en de Bruijn als werkgever
Na +/- 15 jaar met veel plezier bij deze organisatie gewerkt te hebben, werd het bedrijf verkocht aan een grote firma, mede dat ik er al een geruime tijd aan zat te denken om nog een keer een nieuwe uitdaging aan te gaan, was dat voor mij de reden om op zoek te gaan naar een volgende stap in mijn carrière.
Juist op dat moment werd ik gebeld door een oud-collega (@Bas van Coolwijk) die destijds bij Sweegers en de Bruijn is gaan werken. Hij vroeg of het werken bij Sweegers en de Bruijn iets voor mij zou zijn, omdat ze mensen zochten op het gebied van brandveiligheid en elektrotechniek. Ook vertelde hij dat er binnen Sweegers en de Bruijn diverse mogelijkheden zijn op het gebied van opleiding en zelfontplooiing. Wat mij ook erg aansprak is dat er veel verschillende werkzaamheden (binnen de verschillende werkmaatschappijen) mogelijk zijn.

Na enige tijd bezinking van de verkoop van het bedrijf en het traject te hebben bekeken, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit bedrijf niet bij mij paste. Ik ben me gaan oriënteren op de arbeidsmarkt en heb uiteindelijk voor Sweegers en de Bruijn gekozen. Het sprak mij erg aan om een adviserende functie te gaan betreden, en een gericht advies uit te brengen dat aansluit op de wensen en behoeften van de klant.

Hoe heb je je eerste werkdag ervaren
Mijn eerste werkdag (proefdag/meeloopdag) heb ik als zeer positief ervaren, waarbij vanuit twee kanten werd bekeken of ik binnen de bedrijfscultuur pas en hoe de werkomgeving eruit ziet. Tijdens mijn sollicitatieproces is er niet alleen naar mijn CV gekeken, maar werden ook vragen gesteld over mijn persoonlijke drijfveren en ambities. Bij SweBru krijg ik de kans om mezelf te blijven ontwikkelen en dat vind ik erg belangrijk! Ik volg graag cursussen/trainingen om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid.

Waarin ben je gespecialiseerd?
Na het volgen van verschillende cursussen/trainingen, viel mijn oog op de brandmeldinstallaties, waar mijn specialisatie bij Swebru perfect tot zijn uiting komt.
Voorheen was mijn specialisatie alleen gericht op de brandmeldinstallaties, dat verder is uitgegroeid tot de vakterm ‘Brandveiligheid’. Daarnaast verricht ik ook werkzaamheden met betrekking tot de elektrotechnische installaties.

Waarom spreekt je dit aan?
Vooral het onderdeel ‘Brandveiligheid’ spreekt mij erg aan. Het is een vrij breed begrip wat het een interessant onderwerp maakt. Het bestaat uit verschillende disciplines zoals installatie technisch, bouwkundig en organisatorisch. Je werkt met verschillende opdrachtgevers in verschillende sectoren en bent op die manier multi-inzetbaar.

Het onderdeel wet- en regelgeving vind ik leuk, ondanks je met regelgeving te maken hebt, zijn er altijd wel mogelijkheden om het een en ander binnen de wettelijke kaders aan te passen, zodat je uiteindelijk tot een goed resultaat komt en iedereen tevreden is.

Wat is brandveiligheid
In het kort: ‘Brandveiligheid’ is samen zorgen voor een brandveilige leef- en werkomgeving, dit in de breedste zin van het woord. Brandveiligheid omvat diverse acties en maatregelen om voortijdig een brand te voorkomen maar ook mocht er brand ontstaan om dan personen tijdig te waarschuwen en ervoor te zorgen dat er veilig gevlucht kan worden.

Wat is de toegevoegde waarde van Swebru
Sweegers en de Bruijn kan een onafhankelijk advies geven met betrekking tot de huidige status van een pand en de eventuele aanpassingen die nodig zijn om de brandveiligheid tot een hoger niveau te brengen.
Ook kunnen we adviseren over uit te voeren inspecties volgens het CCV-schema “inspectie brandbeveiliging”, na deze uitgevoerde inspecties kunnen we u tevens assisteren bij het oplossen van eventuele tekortkomingen door de diverse disciplines aan te sturen. Verder kunnen we een PvE brandmeldinstallatie (Programma van eisen), inclusief projectering verzorgen of een aanpassing op een bestaand PvE maken.