Transformatie voormalig kantoorpand GGD naar 109 appartementen

Eind 2019 is Sweegers en de Bruijn door Built to Build Real Estate benaderd om het voormalig pand van de GGD aan de Orthenseweg te ‘s-Hertogenbosch te transformeren naar 109 appartementen.

Advieswerkzaamheden Sweegers en de Bruijn

De wens van Built to Build was om het pand te verduurzamen en daarmee gasloze appartementen te ontwikkelen met minimaal energielabel A . Binnen het bouwkundig  ontwerp is een extra bouwlaag voorzien, zodat het bestaande gebouw getransformeerd kon worden naar 41 studio’s en 68 tweekamerappartementen. Om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen heeft Sweegers en de Bruijn diverse klimaatconcepten ontwikkeld. Na het maken van keuzes in concepten en opzet van installaties, is het ontwerp door Sweegers en de Bruijn vertaald naar een werkomschrijving om daarmee een geschikte installateur in de markt te kunnen selecteren.

Het ontwerp

Het ontwerp van de installaties bestaat uit centrale opwekking, koude en warmte middels twee technische ruimtes, voorzien van lucht/water warmtepompen. Tevens is voorzien in digitalisering van de meetvoorzieningen voor het verbruik, dat op afstand afleesbaar is. Op deze manier kan de verhuurder alle verbruiksgegevens voor tapwater, elektra, verwarming/koeling per appartement aflezen en wordt deze bij de individuele huurder in rekening gebracht. Elk appartement hoeft hierdoor niet fysiek te worden bezocht.

Betrokken leveranciers: Alklima, Zehnder, JAGA, Kamstrup Coolmark.

Wat is de toegevoegde waarde van Sweegers en de Bruijn

Naast het maken van het ontwerp blijkt uit ervaring dat veel tijd besteed moet worden aan de afstemming en integratie van de nutvoorzieningen. Daarom heeft Sweegers en de Bruijn tijdens het ontwerptraject reeds gesprekken gevoerd met alle betrokken nutspartijen, waaronder ENEXIS, KPN, Brabantwater en Ziggo. Vanuit deze gesprekken is de complete infrastructuur afgestemd op de voorwaarden van de nutspartijen en zijn de benodigde voorzieningen bij start van de uitvoeringswerkzaamheden volledig in beeld. Zonder een intensief afstemmingstraject met nutspartijen zou dit anders onherroepelijk leiden tot vertragingen in de uitvoering.

Projectomvang: 6.822 m2 oppervlakte

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op!