4 / 12 / 2015

Ultramoderne babymelkfabriek Danone in Cuijk

CUIJK – Danone gaat een babyvoedingsmiddelenfabriek bouwen in Cuijk. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Danone investeert 240 miljoen euro in de splinternieuwe productiefaciliteit. Sweegers en de Bruijn heeft de opdracht om alle gebouwgebonden technische installaties te ontwerpen, in samenwerking met Bouwkundig Adviesbureau Het4Kant.

Eind 2017 moet de fabriek begonnen zijn met de productie van merken als Nutrilon en Aptamil. De fabriek gaat voedingsmiddelen produceren voor de eerste duizend dagen van een kind.

Danone is het moederbedrijf van het bekende Nutricia. De ‘Nutricia Early Life Nutrition’-divisie hoort daar dan weer bij. Op dit moment heeft die afdeling al een fabriek in Cuijk. Deze sluit zodra de nieuwe faciliteit klaar is.

‘Personeel huidige fabriek behouden’
Volgens Danone wordt de fabriek in Cuijk gebouwd om het huidige personeel en hun kennis te behouden. Daarnaast is het niet ver van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Danone in Utrecht, waar onderzoek wordt gedaan naar babyvoedingsmiddelen.

Er wordt geproduceerd voor meer dan tachtig landen. De bouw van de nieuwe fabriek in Cuijk zorgt ervoor dat de productiecapaciteit verdubbeld wordt. “Wij zijn daarnaast verheugd en trots deze investering juist in Nederland te kunnen doen, waar Nutricia een erfgoed van meer dan honderd jaar heeft liggen”, zegt directeur Felix Martin van de babyvoedingsmiddelendivisie.

De uitbreiding van capaciteit is hard nodig. Danone heeft die uitbreiding hard nodig om de stijgende vraag naar babyvoeding te kunnen bijbenen. Het spul is in veel landen, waaronder Nederland, vaak nauwelijks aan te slepen. Dat komt mede doordat Chinezen op grote schaal pakken Nutrilon zijn gaan hamsteren na een reeks babyvoedingsschandalen en vergiftigingen in China.

‘Spannend traject’
“De afgelopen periode hebben we een spannend en intensief traject doorlopen met Danone”, zegt wethouder Economische Zaken Jilisen van Cuijk in het programma Onder Ons. “Er waren ook andere locaties in beeld. Onder andere Hogeveen, Venlo en Oss. Maar we zijn bijzonder blij dat Danone voor Laarakker Cuijk heeft gekozen.”

De huidige fabriek van Danone, die in het centrum van het dorp staat, wordt naar verwachting in 2018/2019 ontmanteld. Volgens de wethouder zijn er al plannen voor het terrein: “We denken aan het bouwen van woningen. Het terrein heeft een mooie locatie aan de Maas. We bekijken de mogelijkheden op dit moment.”

De burgemeester is ook erg blij dat de fabriek in het land van Cuijk blijft. “Nutricia is al meer dan een eeuw verbonden aan Cuijk en dat blijft nu zo.” Ook de provincie is blij met de komst van de nieuwe fabriek. “De werkgelegenheid van veel mensen in Cuijk en omgeving is nu veiliggesteld en zal de komende jaren alleen maar toenemen”, constateert gedeputeerde Bert Pauli.