Gezonde en frisse scholen – SUVIS-subsidie voor verbetering ventilatie

Verbeteren luchtbehandeling

Eind 2021 is Sweegers en de Bruijn door HEVO en Lek en Linge benaderd voor de uitwerking van een project met 5 scholen om op basis van verstrekte subsidie voor ventilatie-verbetering (SUVIS) een technische omschrijving te maken ten behoeve van een aanbesteding richting marktpartijen.

Advieswerkzaamheden Sweegers en de Bruijn

Op basis van de verstrekte SUVIS subsidie heeft Sweegers en de Bruijn voor de 5 scholen van Lek en Linge te Culemborg en Geldermalsen een technisch ontwerp gemaakt. Na een gedegen onderzoek ter plaatse en een goede analyse van de beschikbare revisiestukken is voor elke school een werkomschrijving opgesteld met de benodigde werkzaamheden om naast de ventilatie (voldoen aan frisse scholen 2021 klasse B, CO2 metingen en registratie en energieregistratie) ook aanpassingen te doen aan de verlichtingsinstallatie (volledig ombouw naar LED) en waar het kan duurzame koeling aan te brengen. Bij de werkomschrijving zijn tevens tekeningen toegevoegd waarop de installateurs de werkzaamheden hebben aangeboden.

De werkzaamheden op de locatie

In alle scholen worden kanalen aangepast/uitgebreid om per ruimte voldoende lucht in te kunnen brengen om aan de laatste Frisse scholen te kunnen voldoen. In elke onderwijsruimte wordt een CO2 opnemer geplaatst met een stoplichtfunctie. Wanneer bestaande voorzieningen te klein zijn zullen de kanalen maar ook de luchtbehandelingskasten worden vergoot of er worden luchtbehandelingskasten bij geplaatst. In verband met oude opwekkingsinstallaties voor verwarming worden ook de bestaande verwarmingsketels vervangen, en waar mogelijk wordt de verwarming voor de lucht vervangen door luchtwater warmtepompen zodat de betreffende luchtbehandelingskast ook wordt voorzien van koeling.

Voor de nieuwe luchtbehandeling worden ook de diverse stroomvoorzieningen aangepast. De verlichtingsinstallatie wordt omgebouwd naar volledig LED met aanwezigheidsschakeling. Voor het Lingeborgh College wordt de bestaande leskeuken en restaurant volledig gemoderniseerd naar huidig lesprogramma. Tevens worden een aantal ruimten in alle gebouwen voorzien van extra elektrische voedingen voor digitaal onderwijs.

Projectomvang

Het project omvat 5 scholen namelijk Lingeborgh College te Geldermalsen, HAVO-locatie te Culemborg, VWO-locatie te Culemborg, VMBO-locatie te Culemborg en de Brugklaslocatie te Culemborg.

OpdrachtgeverLek en Linge
BouwmanagementHEVO BV te ‘s-Hertogenbosch
W-Installaties & BouwkundigInnQ te Almere (i.s.m. Hegeman Bouw en Infra te Nijverdal)
E-InstallatiesVan den Pol te Montfoort en Van Hees te Tilburg
Projectomvang35.414 m2 oppervlakte
StatusIn uitvoering