Fabriek van de toekomst voor NTS Drachten

Op een zichtlocatie aan de A-7 in Drachten zal NTS op afzienbare termijn een fabriek van de toekomst doen verrijzen. NTS Norma in Drachten heeft wereldwijd een unieke positie als het gaat om precisiebewerking en ultra precisieonderdelen voor markten als de semiconductor, medische technologie, life sciences & analytical en optica. Reden voor NTS om te investeren in een toekomstbestendig duurzaam pand met optimale condities dat bovendien een prettige werkomgeving biedt voor zijn betrokken medewerkers.

“Ultra precies, ultra klein en ultra clean. Daar draait het om bij NTS Norma in Drachten,” vertelt Klaas Geschiere, Managing Director van NTS Norma in Drachten. “We opereren hier op de grens van maakbaarheid. Door de verschillende competenties onder één dak, zijn wij één van de weinige bedrijven in de wereld die een nauwkeurigheid en reinheid van (minder dan) één duizendste millimeter met diverse complexe materialen kan garanderen.”

Werkzaamheden Swebru

Sweegers en de Bruijn heeft een technisch programma van eisen opgesteld met ruimtelijsten waarin alle ruimte condities en apparatuur gegevens zijn opgenomen. Daarnaast hebben wij een uitgebreid voorontwerp (VO+) gemaakt, op basis daarvan is de installateur geselecteerd.
Het voorontwerp is vanaf medio 2022 door de aannemers verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp en op 14 september 2022 is de eerste paal geslagen en de uitvoering gestart.

Het concrete advies wat Swebru heeft uitgebracht? Voor alle gebouwgebonden installaties alsmede voor de primaire voorzieningen voor het productieproces is een Technisch Programma van Eisen opgesteld en een ontwerp gemaakt. Dit bestaat uit capaciteitsberekeningen, principeschema’s van systemen en layout van de hoofdinfrastructuur van de installaties.

De toegevoegde waarde van Swebru

Voor de opdrachtgever was het heel belangrijk dat de juiste omgeving voor het productieproces werd gerealiseerd. Dat betekent dat er zorgvuldig advies nodig was om te komen tot de juiste keuze van klimaatparameters en benodigde technische infrastructuur. Het gaat hier onder andere om de persluchtinstallatie, diverse gassen en waterkwaliteiten, data infrastructuur etc. Het productieproces luistert heel nauw, er wordt gewerkt met hele kleine toleranties. Dat betekent dat afwijkingen in temperatuur en luchtvochtigheid invloed hebben op de kwaliteit van de producten van NTS. Het ontwerp van de installaties zorgt ervoor dat er optimale condities zijn voor het productieproces.

OpdrachtgeverNTS Norma
ArchitectSuar en 2architecten
Projectomvang3.200 m² bvo
ConstructeurAdviesbureau Tielemaans
BouwmanagementAcuro BV (voorheen Altavilla)
StatusRealisatiefase