Theater aan de Parade Den Bosch  

Het ontwerp van de nieuwbouw van het Theater aan de Parade bestond uit een grote zaal met een capaciteit van 950 plaatsen, een kleine zaal met ruim 400 plaatsen, een theatercafé, een foyer over meerdere verdiepingen en uiteraard een toneeltoren en ruimte voor alle theatertechnische voorzieningen.

Het project is volledig uitgewerkt tot “aanbestedingsgereed”. Uiteindelijk is de aanbesteding gestaakt om financiële redenen en is het project in deze vorm niet gerealiseerd.

Werkzaamheden Sweegers en de Bruijn:

Het bestaande Theater aan de Parade was niet meer geschikt om te voldoen aan de eisen van hedendaagse voorstellingen en concerten. Ruimtelijke en ook technische beperkingen waren aanleiding voor het theater en de gemeente om een nieuwbouw theater te willen realiseren. Zij zochten partijen die hen konden helpen om een helder programma van eisen te formuleren waarmee aan alle ruimtelijke en (theater)technische eisen zou kunnen worden voldaan. Zo zou het Theater aan de Parade weer tot de toptheaters van Nederland gaan behoren. Samen met PBTA heeft Sweegers en de Bruijn dit Programma van Eisen geformuleerd, waarbij ook duurzaamheidsambities concreet zijn geformuleerd met behulp van de GPR.

Door de gemeente is een ontwerpwedstrijd georganiseerd waarin een 5-tal architecten een integraal ontwerp hebben gepresenteerd. Sweegers en de Bruijn was lid van de beoordelingscommissie die de 2 beste ontwerpen heeft geselecteerd. Uiteindelijk konden de inwoners van ’s-Hertogenbosch uit de 2 beste ontwerpen het winnende ontwerp kiezen, dat werd het ontwerp van UN Studio.

Aansluitend is dit ontwerp uitgewerkt tot aanbestedingsgereed in BIM. Sweegers en de Bruijn was als adviseur gebouwgebonden technische installaties verantwoordelijk voor het volledige adviestraject, dus: VO, DO en TO.

OpdrachtgeverGemeente ‘s-Hertogenbosch
ArchitectUN Studio
TheateradviseurPBTA
ConstructeurABT
Bouwmanagement Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Projectomvang10.730 m² bvo
StatusAanbesteding gestaakt