Transparant entreegebouw van glas – TextielMuseum Tilburg

Het Rijksmonument bestaat uit verschillende gebouwen waarvan sommige in verschillende tijden zijn bijgebouwd. Architectenbureau Cepezed heeft een hedendaagse uitbreiding toegevoegd, waaronder een opvallend transparant entreegebouw van glas. De combinatie van oud en nieuw past bij het dna van het museum, dat vanuit het historisch erfgoed de stap maakt naar het heden en de toekomst van textiel. In de sfeervolle entree bevinden zich het TextielCafé en de TextielShop en de historische Damastweverij. Daar vind je een jaarlijks wisselende damastcollectie met oude en nieuwe patronen. In de Damastwasserij kun je damasten tafelgoed professioneel laten reinigen en opmaken. De glazen gang tussen het entreegebouw en de oude fabriek leidt naar de andere tentoonstellingsruimtes van het museum.

Werkzaamheden Sweegers en de Bruijn:

Sweegers en de Bruijn was als adviseur gebouwgebonden technische installaties verantwoordelijk voor het volledige adviestraject, dus: VO, DO en TO.

Het entreegebouw heeft een hoge mate van transparantie door zijn uitvoering in glas. Er is eigenlijk geen ruimte om technische installaties of een technische ruimte te realiseren, dit is opgelost door het realiseren van een verticale technische ruimte aan de niet-zicht zijde van het gebouw, waarin ook alle techniek en luchtbehandelingskasten verticaal zijn geplaatst. Op die wijze komt het architectonische ontwerp maximaal tot zijn recht, en kunnen de vereiste klimaatcondities worden gerealiseerd.

OpdrachtgeverTextielMuseum Tilburg
ArchitectArchitectenbureau Cepezed
Projectomvang3.000 m² bvo
StatusOpgeleverd