SweBru methode
Onze visie op samenwerken, vertaald in eigen projectaanpak
Onze visie op samenwerken, de rol van de installatieadviseur en de wijze waarop we dat hebben vertaald in onze projectaanpak, is vastgelegd in een methodiek die we hier omschrijven. Deze methodiek ondersteunt ons bij ons doel om een optimale werk- en leefomgeving voor de eindgebruiker te realiseren.
Naast relevante werkervaring, ervaren en deskundige medewerkers (zowel generalisten als specialisten) is met name de juiste houding en projectaanpak van wezenlijk belang. In onderstaande visie willen we graag laten zien dat ook deze aspecten binnen ons bureau aanwezig en geborgd zijn in de door ons ontwikkelde SweBru-methode.
Ons doel is om een optimale werk- en leefomgeving voor de eindgebruiker te realiseren. Dat doen we door ons goed in te leven in de processen van de gebruikers en hun dagelijkse praktijk. Het resultaat waar we naar streven, is het vinden van echte oplossingen voor de eindgebruiker en het toepassen van techniek die waarde toevoegt. Om uiteindelijk een (uitstekend) gebouw te kunnen realiseren, is het belangrijk om grip te hebben op het proces en de weg naar het eindresultaat.
Hiervoor hebben we de SweBru-methode ontwikkeld. Dit is een methode waarbij we de goede punten uit ons proces als uitgangspunt hebben genomen en geborgd. Vervolgens hebben we gekeken wat er fout gaat in projecten. Vaak heeft dat enerzijds te maken met communicatie en verwachtingen en anderzijds met technische onvolkomenheden die kunnen ontstaan gedurende het soms lange ontwerp- en realisatieproces. Tenslotte hebben we een tweetal wetenschappelijke modellen gebruikt (GAP en system-engineering) om ervoor te zorgen dat de knelpunten in projecten worden geminimaliseerd.
Het GAP-model
Door gebruik te maken van het GAP-model werken we aan het verbeteren van communicatie en het afstemmen van verwachtingen (GAP staat voor communicatiekloof). De basis van dit model is heel simpel, en gaat uit van het periodiek kortsluiten en actief vragen om terugkoppeling. Dat doen we op meerdere momenten gedurende het project, door middel van de PvE-scan, de VO-workshop, de workshop uitvoering en de WR-audit (wens-resultaat audit).
Systems Engineering
Het SE-model (Systems Engineering) kan ons helpen om te voorkomen dat technische onvolkomenheden ontstaan. SE is gebaseerd op het uit elkaar rafelen van Programma van Eisen (PvE) en verwachtingen in concreet meetbare criteria. Gedurende het project gaan we vervolgens periodiek toetsen of aan deze criteria is voldaan, en zo nee, waarom we daarvan afwijken. Hiervoor gebruiken we een aantal zelf ontwikkelde tools zoals de PvE-checklist, de snelkookpan en de montage-audit.